Phalaenopsis Orchids Artisan

Interview Orchideeënkwekerij Artisan

Wilco Verhoeven, eigenaar van orchideeënkwekerij Artisan in Nieuwaal vertelt over de reis die Artisan de afgelopen jaren heeft gemaakt en de ondersteunende rol die BVB Substrates speelt.

Sinds 2006 richt kwekerij Artisan zich op het kweken van orchideeën. Voor die tijd kweekten zij rozen, maar om in te spelen op de veranderende markt maakten ze de overstap naar orchideeën. “Deze overstap ging in de beginfase gepaard met vallen en opstaan. Het was een behoorlijk leerproces” vertelt Wilco. “Door de combinatie van hard werken en onze vastberadenheid om een kwalitatief hoogstaand product te leveren wisten we uiteindelijk een geheel nieuw en innovatief product op de markt te zetten: onze 4-5-6 taks orchidee.” Het product was zelfs zo innovatief dat de veiling de orchidee initieel weigerde omdat gedacht werd dat deze gecreëerd was door middel van genetische manipulatie. Dit was uiteraard niet het geval en zodra Artisan dit aan wist te tonen moest de veiling deze vernieuwende orchidee toelaten.

Kwaliteit als kernwaarde

Artisan richt zich vooral op het hogere marktsegment, waarbinnen luxere, kwalitatief hoogstaande producten gevraagd worden. Wilco is trots op de kwaliteit die zijn kwekerij levert “Onze 4-5-6- taks orchidee past perfect in dit segment. Juist bij de teelt van dit soort producten waarbij de focus op kwaliteit ligt is het van belang dat het substraat waarop de planten groeien betrouwbaar is. Constante kwaliteit is cruciaal. Sinds 2009 gebruiken we het substraat van BVB Substrates voor onze orchideeën. Dit bevat weinig stof en is consistent.”

Interview Artisan

 

Op zoek naar innovatie

Daarnaast houdt Artisan zich volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten die net zo innovatief zijn als deze bijzondere orchidee. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan variaties zonder stok, planten met kortere takken of bloemen in bepaalde kleuren.” somt Wilco op.

Ook hierin ziet Wilco een goede match met BVB Substrates. “Net als Artisan is het merk niet bang voor vernieuwing. De samenwerking met “onze” verkoopadviseur Robin Camphens van BVB Substrates is heel erg goed! Hij is gedreven en zoekt altijd, samen met ons, naar verbetering.”

Toekomst

Wilco ziet enkele uitdagingen in de toekomst waarbij BVB Substrates voor hem een rol kan spelen. Zo wil hij samen op zoek naar oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken en problematiek door potworm. Daarnaast hoopt hij samen alternatieve grondstoffen en mengsels te kunnen ontwikkelen: “In verband met wetgeving en beslissingen die door de regering worden gemaakt weten we niet hoelang we door kunnen gaan met het gebruik van de huidige grondstoffen en op deze manier mogen blijven telen.”.

Bekijk hier meer informatie over onze groeimedia voor orchideeën.