André van der Goes owner of Inca Orchids

Interview Inca Orchids

Onze verkoopadviseurs hebben een persoonlijke band met onze klanten. In dit artikel is een van onze klanten met een orchideeënkwekerij aan het woord. Hij vertelt over zijn mooie bedrijf en de uitdagingen waarmee BVB Substrates hem heeft kunnen helpen.

André van der Goes is de trotse eigenaar van orchideeënkwekerij Inca Orchids B.V. in Nootdorp (Zuid-Holland).

André van der Goes eigenaar orchideeënkwekerij Inca Orchids
André van der Goes (eigenaar Inca Orchids B.V.) en John Noordam (verkoopadviseur BVB Substrates)

Wat is jouw achtergrond?

“Mijn vader en moeder zijn in een maatschap begonnen met het bedrijf met de teelt van sla en komkommers. Later zijn zij overgestapt van de groenteteelt naar snijbloemen. Vervolgens hebben zij in 2007 wederom een overstap gemaakt, dit keer naar de teelt van potorchideeën. Vanaf dit moment ben ik in de zaak gestapt en heb momenteel het stokje overgenomen.

Ik had het geluk dat ik al op een jonge leeftijd wist dat ik kweker wilde worden. Maar mijn vader vond dat ik eerst mijn horizon moest verbreden en dus ben ik naar de MAVO gegaan. Ik merkte al vrij snel dat dat niet mijn ding was, het voelde dan ook als een bevrijding toen ik naar de tuinbouwschool kon gaan en daarna de stap naar de orchideeënkwekerij kon maken.

Sinds anderhalf jaar zorgen wij ook voor de eigen opkweek die wordt aangestuurd door mijn vader. Mijn moeder is ook nog lange tijd actief geweest in de zaak maar sinds 2013 is zij uit het bedrijf getreden. Werken met mijn familie brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het is niet altijd even makkelijk om met je familie in één bedrijf te werken en dat is bij ons niet anders. Toch ben ik erg tevreden met onze dynamiek, mijn vader runt de opkweek en ikzelf de afkweek. Zo doen we ieder ons eigen ding maar hebben we toch steun aan elkaar en kunnen we kennis delen, daar ben ik blij om.”

 

Orchids bij orchideeënkwekerij Inca Orchids

Wat vind je het leukst aan een orchideeënkwekerij?

“Als ondernemer heb je vrijheid, daardoor voelt het ondernemerschap voor mij als een avontuur. Ik hou ervan op dagelijkse basis in de weer te zijn met onze planten en heb veel plezier in de omgang met de verschillende mensen met wie ik in mijn werk te maken krijg. Vooral het contact met klanten en vakgenoten van over de hele wereld vind ik erg bijzonder.  Hierdoor gaat er geen dag voorbij zonder een nieuwe uitdaging. Verder ben ik ook bezig met het vergaren en delen van kennis, zo ben ik orchideeën-soorten tegengekomen die op de rand van uitsterven stonden en vandaag de dag staan ze in mijn kas.”

Waar ben je trots op als eigenaar van Inca Orchids?

“De diversiteit aan soorten in onze orchideeënkwekerij. Momenteel kweken we om en nabij de 50 verschillende soorten. Maar het is niet alleen de plant, ook de betrokkenheid van al onze mensen bij het product en bedrijf en de service naar onze klanten toe maakt me trots. Het is voor ons belangrijk om er te staan voor onze klant. Onze relatie met de klant kun je het beste definiëren als wederzijds respect waarbij verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid vooraan staan.

Hetzelfde zie ik terug in mijn relatie met BVB Substrates en John (Noordam). Kijkende naar de nieuwe bedrijfswaarden van Kekkilä-BVB kun je zeggen dat ik vooral de waarden ‘Focus on customer success’, ‘Achieving together’ en ‘Trust through respect’ terug zie in mijn relatie met John. We werken samen en sparren over meer dan alleen de optimale samenstelling van het substraat. Zo hebben we het ook over hoe het irrigatiesysteem de samenstelling van het substraat beïnvloedt en hoe ik de voeding van mijn planten kan aanpassen aan het substraat.”

Hoe lang gebruik je al producten van BVB Substrates?

“Sinds Januari 2016 ben ik klant van BVB Substrates. Hier gebruiken we een mengsel van cocos- en houtvezels, bark en cocopeat.

Hoe zie je jouw relatie met BVB Substrates en de toegevoegde waarde hiervan?

“Ik zie BVB Substrates, en dan vooral John (Noordam), als een sparringpartner. Voor mij is die extra service naast het product een grote meerwaarde. John is erg gedreven en gaat door totdat het resultaat goed is. Hij is daarnaast zelf kweker geweest en begrijpt dus welke uitdagingen ik op dagelijkse basis tegenkom. Door zijn periode als kweker heeft hij ook kennis van andere zaken dan alleen het substraat, zoals van de irrigatie en voeding van mijn planten. Deze kennis helpt mij weer het optimale uit mijn teelt te halen en dit zie ik dagelijks terug.”

Orchidee in orchideeënkwekerij Inca Orchids Orchidee bij orchideeënkwekerij Inca Orchids

Wat zijn de uitdagingen die jullie samen hebben overwonnen?

“Tijdens onze samenwerking hebben we vooral de focus gelegd op de kwaliteit van het substraat waarbij we via verschillende testen in het laboratorium van BVB Substrates en proeven in de kas tot het optimale substraat zijn gekomen. Hierbij werd er vooral gekeken naar hoe we door aanpassingen in het substraat een mooiere kleur van de plant en bloem konden realiseren. Andere uitdagingen waren de groei van mos te reduceren en de juiste dosering van water en voeding. Ook hierbij hebben we door overleg en tests goede resultaten kunnen bereiken.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou?

“Bij onze orchideeënkwekerij vertaalt duurzaamheid zich vaak naar efficiëntie en worden verbeteringen procesmatig doorgevoerd. Zo proberen we minder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Hierin hebben we door de jaren heen al mooie stappen kunnen maken, waardoor we nu afdelingen in de kas hebben die al volledig vrij zijn van chemische bestrijdingsmiddelen.

Daarnaast werken we aan de opvang van regenwater en zorgen we al jaren voor een volledige recirculatie van water in de kas. Ook kijken we naar het plastic en kunststof dat we gebruiken in onze potten en verpakkingen. Deze bestaan voor 100% uit gerecycled materiaal. Dit voegt enerzijds toe aan de duurzaamheid van het bedrijf. Anderzijds zijn de potten sterker wat een toevoeging is aan de kwaliteit van mijn product. Samen met John kijk ik ook naar de duurzaamheid van de gebruikte mengsels, waarbij we een balans proberen te vinden tussen de duurzaamheid van het substraat en de kwaliteit. Hierbij staat het kweken van een mooi, duurzaam en kwalitatief hoogstaand product voorop. Onze blik staat altijd gericht op de toekomst. Wij zoeken naar vernieuwing en streven ernaar om onze klanten te blijven verassen.”

 

Naar de website van Inca Orchids