BVB Substrates aardbeien soft fruits

Duurzamere substraten voor Soft Fruits

De vraag naar grondstoffen en goede substraten groeit snel. Steeds meer bedrijven schakelen over van open veld teelt naar teelt in substraten. Om aan de wereldwijde behoeften te voldoen, moet Kekkilä-BVB nieuwe grondstoffen creëren met een kleine inpact op het milieu en technische voordelen voor het gewas. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden met Bart Verheijen; Product Manager Soft Fruits bij Kekkilä-BVB.

Volgens Bart Verheijen is het belangrijk om nieuwe grondstoffen met duurzame eigenschappen aan te bieden. De grondstof bestaande uit sphagnum genaamd BVB Accretio is een goed voorbeeld.

Sphagnum, of veenmos, (BVB Accretio), voegt zeker uitstekende technische eigenschappen toe aan een substraat. De eerste tests met BVB Accretio voor de langdurige teelt van aardbeien werden uitgevoerd in 2018. Bij deze tests werd BVB Accretio toegevoegd aan de stekmengsels. Vier verschillende mengsels werden vergeleken. Een van de mengsels bevatte 50% BVB Accretio en 50% kokos. Alle mengsels vertoonden goede bewortelings- en productiecijfers. De snelheid waarmee de beworteling plaatsvond was het beste in het mengsel met BVB Accretio. BVB Accretio voegt luchtigheid toe aan een mengsel, wat de hogere doorwortelsnelheid kan verklaren. Lees meer over deze test in dit artikel dat we eerder hebben gepubliceerd, of dit Engelstalige artikel op de website van Kekkilä-BVB.

Sphagnum in de natuur

Sphagnum wordt al honderden jaren voor verschillende doeleinden gebruikt. Het groeit op de bovenlaag van veenvelden. Naast de uitstekende technische eigenschappen is de belangrijkste reden om sphagnum als grondstof voor substraten te gebruiken, dat het een levend materiaal is. Hiermee bedoelen we dat het nog niet aan het verteren is, zoals veen. Na de oogst groeit het dan ook relatief snel terug. Zelfs op oude veenvelden kan sphagnum gezaaid worden om in de toekomst vers materiaal voor substraten te produceren.

BVB Accretio Sphagnum

Snelle wortelgroei door porositeit en gelijkmatige waterverdeling

Recent onderzoek toont aan dat de toevoeging BVB Accretio aan substraten de kwaliteit en de duurzaamheid van het mengsel op meerdere manieren gunstig beïnvloedt. Het gebruik van BVB Accretio zorgt voor meer porositeit en gemakkelijk beschikbaar water voor de planten. Porositeit zorgt voor een betere afvoer en de beschikbaarheid van voldoende lucht voor de groei van plantwortels. Dat betekent een snellere beworteling en een kortere groeitijd. De toevoeging van sphagnum aan een mengsel zorgt voor een snelle en gelijkmatige verdeling van water en voedingsstoffen. Gewassen die in substraten met deze grondstof groeien, hebben in het totaal ook minder water nodig. Ze hebben minder water nodig omdat BVB Accretio een groot waterhoudend vermogen heeft, wat betekent dat het meer water in het substraat opslaat.

“BVB Accretio heeft een lage pH en EC-waarden. Dit maakt het aanpasbaar met andere grondstoffen, waardoor het het ideale materiaal is voor duurzame mengsels voor Soft Fruits”, zegt Bart.

BVB Accretio aardbeienplant

Green product line: duurzame mengsels voor zacht fruit

Over het algemeen kunnen we telers drie soorten substraten bieden voor Soft Fruits. We bieden standaardproducten binnen de Premium-lijn, de Excellent-lijn en de Green-productlijn. De standaardproducten kunnen we uiteraard aanbieden als op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf door ze aan te passen aan uw specifieke eisen.
De Green line is onze meest duurzame productlijn. We gebruiken duurzamere alternatieve grondstoffen met uitstekende technische eigenschappen voor deze substraten. Een van deze alternatieve grondstoffen is BVB Accretio, waarop we ons in dit artikel concentreren, maar in sommige gevallen kunnen we bijvoorbeeld ook BVB Lignima (houtvezel) aan de mengsels toevoegen om de duurzaamheid te verbeteren.

“Wij als bedrijf kunnen de impact van onze mengsels op het milieu berekenen om de duurzaamheidsvoordelen te laten zien. BVB Accretio en onze Green product line laten goede resultaten zien in de aardbeienteelt.”, Zegt Bart.

Lees meer over onze aardbeiensubstraten op deze pagina of neem contact op met Product Manager Bart Verheijen om meer te weten te komen over al onze substraten voor Soft Fruits.