Dekaarde is de optimale basis voor champignonkwekers. BVB Substrates produceert al decennia lang dekaarde voor de champignonteelt. Voor elke teeltwijze, elk teeltsysteem en elk telerstype kunnen wij de specifieke dekaarde leveren. In meer dan 50 landen is onze dekaarde inmiddels de standaard voor de professionele champignonteler.

Dekaarde voor professionele champignonteelt

Onze dekaarde wordt gemaakt van hoogwaardig stortveen in combinatie met doorvroren zwart- en witveen. Aan deze basisgrondstoffen wordt een kalkbron toegevoegd, genaamd schuimaarde. Dankzij schuimaarde wordt de ideale zuurgraad bereikt. Wij beschikken over dekaarde voor de teelt van allerlei soorten traditioneel en biologische geteelde champignons. Verschillende mengsels voor zowel machinaal als handgeplukt.

Vragen over Mushrooms?

Neem direct contact op met:
Hans Nendels (hnendels@bvb-substrates.nl)Telefoonnummer: +31 77 366 93 90

Moderne productiefaciliteiten

Dekaarde wordt gemaakt op de locatie Euroveen in Grubbenvorst. Hier beschikken we over ruime opslagmogelijkheden en overdekte productiefaciliteiten speciaal voor de productie en opslag. Daardoor zijn ook bij extreme weersomstandigheden stipte leveringen gewaarborgd. Bij de productie van onze dekaarde maken wij gebruik van de modernste technieken zoals computergestuurde menglijnen en een uitgebreide zeefinstallatie.

Keuze in vochtgehalte

Onze klant kan kiezen uit tien verschillende vochtigheden, variërend van circa 68% tot 80%. Een reeks van samenstellingen uit twee geproduceerde halffabrikaten geven de mogelijkheid om zelf de verwerkbaarheid van de gewenste dekaarde te bepalen. Met andere woorden, de dekaarde wordt precies naar klantwens geleverd. Onze adviseurs kijken samen met de kweker welke samenstelling het beste past bij het teeltsysteem dat wordt toegepast.

Verpakkingsmogelijkheden

BVB Substrates beschikt over een groot aantal mogelijkheden waarop dekaarde kan worden geleverd bij klanten op de Nederlandse markt en voor klanten in het buitenland. Klanten hebben de keuze uit bulklevering, levering in big bags, zakken en big bales.

Big bags

Naast levering van bulkorders bieden wij klanten buiten de Nederlandse markt tevens de mogelijkheid om de gewenste producten te ontvangen in big bags. Deze verpakkingsvorm is leverbaar in 1,25 EN m3 en 2,3 EN m3.

Bulkleveringen

Voor klanten op de Nederlandse markt en in mindere mate voor klanten in de omliggende landen, bestaat de mogelijkheid om dekaarde los af te leveren. We beschikken over de meest uiteenlopende vormen van transport:

 • Vrachtwagens met kip- of horizontaal lossysteem
 • Afdekdoseerwagens met een doseerinrichting voor het direct lossen op de kopvulmachine: een combinatie van optimale hygiëne en het grootste gemak!

 

Zakken

Het verpakken van de dekaarde in zakken is een andere verpakkingsvorm die wordt geboden. Dankzij de recente installatie van een tweetal zeer moderne, compleet nieuwe verpakkingslijnen is BVB Substrates in staat om de dekaarde te verpakken in zakken met verschillende afmetingen. Alle pallets worden voorzien van een waterdichte krimphoes, waardoor deze stabieler zijn en hygiënisch verpakt. Bovendien kan zo de kwaliteit langer gewaarborgd worden.

De volgende verpakkingsmaten zijn mogelijk:

 • 3 liter / 600 zakken per pallet / 80 x 120 cm
 • 5 liter / 400 zakken per pallet / 80 x 120 cm
 • 50 liter / 51 zakken per pallet / 80 x 120 cm
 • 50 liter / 72 zakken per pallet / 80 x 115 cm

Big Bales

Voor de buitenlandse markt heeft BVB Substrates sinds kort naast de eerder genoemde verpakkingsvormen de mogelijkheid om dekaarde af te leveren in big bales. Deze nieuwe verpakkingsvorm wordt door een aantal klanten inmiddels ervaren als een zeer flexibel en relatief goedkoop alternatief. Door het grote aantal mogelijkheden van de verpakkingsmachine kunnen wij u de keuzevrijheid bieden om big bales te bestellen met een volume variërend van EN 2,25 m3 tot 4,5 EN m3.

Het samenpersen van dekaarde, wat gebeurt bij deze verpakkingsvorm, maakt het mogelijk dat per pallet meer volume geladen kan worden. Hierdoor kan veel op verpakkingskosten en vooral op transportkosten bespaard worden.

Een ander bijkomend voordeel is dat big bales geheel waterdicht zijn afgesloten, waardoor de kwaliteit van het product ook bij langere opslag goed bewaard blijft.

Grote voordelen van de big bale:

 • Efficiënt
 • Eenvoudig te handelen
 • Volumebesparing t.o.v. Big bags
 • Kostenverlaging
 • Logistiek doseersysteem beschikbaar
 • Milieuvriendelijk

Innovatie en duurzaamheid

Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuw type dekaarde. Belangrijke functies zijn waarmee wij rekening houden is:

 • Goed waterhoudend vermogen
 • Bescherming compost tegen uitdroging
 • Optimale groei omgeving voor mycelium
 • Constante zuurgraad
 • Goede structuur en kleefkracht

Meten is weten

BVB Substrates heeft zelf een toetsingsmethode ontwikkeld en beschikt over faciliteiten met sproeitafel. Zo kunnen wij karakteristieken meten om een constant product te leveren: waterhoudendvermogen, zuurgraad (ph), structuur en kleefkracht. Preventieve controle is van groot belang.