Soft Fruits

BVB Substrates levert substraten voor zowel traditionele als biologische teelt. In ons moderne laboratorium worden samenstellingen van substraten getest en daarna in de praktijk getoetst. Samen met telers zetten wij proeven uit en kijken we wat de resultaten zijn. Maar ook met partners in de keten en verschillende kennisinstellingen werken we intensief samen om onze producten te optimaliseren. Zo hebben wij in samenwerking met Koppert Biological Systems proeven gedaan waarbij de plantweerbaarheid in onze substraten in getest.

Aardbeien

Aardbeien worden op diverse manieren geteeld. Denk bijvoorbeeld aan doorteelt, korte teelt of een teelt van doordragers. Deze verschillende teeltwijzen op substraat vragen om daarop afgestemde, goed passende mengsels.  BVB Substrates maakt hiervoor de juiste samenstelling met een goede stabiliteit en de juiste water- en luchthuishouding. Ook de keuze om in bakken, in potten of rechtstreeks in een teeltgoot kweken bepaalt de vereiste samenstelling van het substraatmengsel.

Wij kunnen u hierin adviseren en bijstaan om zo samen het optimale groeimedium voor uw teelt te bepalen.

>> Lees meer >>

Op zoek naar het ideale vermeerderingssubstraat?

Probeer Strawberry Green Propagation! Dit mengsel biedt niet enkel grote voordelen voor de vermeerdering van uw aardbeienplanten, maar vorm ook nog eens een duurzaam alternatief voor andere vermeerderingsmengsels.

Lees meer!

Blauwe bessen

Blauwe bessen die in een pot geteeld worden stellen hoge eisen aan het substraat. Vanaf de opkweek tot en met de productieteelt is een zeer stabiel mengsel gewenst met een goede vochtvoorziening en voldoende lucht. De productieteelt in potten staat voor meerdere jaren. Concessies aan de kwaliteit van het substraat zijn hier absoluut niet gewenst.

BVB Substrates levert mengsels voor blauwe bessen die aan al deze eisen voldoen en een goede groei van het gewas mogelijk maken.

Bramen en frambozen

De teelt van frambozen- en bramenplanten heeft weer zijn eigen aandachtspunten. Deze planten vragen bijvoorbeeld om luchtige mengsels met voldoende stabiliteit en voldoende vochtbuffer. Daarnaast is het, zeker in de teelten die langer, erg belangrijk dat er geen verslemping optreedt in de potten. Met al deze aandachtspunten houden wij rekening bij de samenstelling van het ideale substraat.

Voor het stekken en de opkweek van de planten maken wij weer andere specifieke mengsels die goed aansluiten bij de behoeftes van de jonge plantjes. Ook hier is stabiliteit en een goede vochthuishouding erg belangrijk.

 

BVB TopClean

Als aanvulling op het substraat hebben we ook een passend afdekmiddel ontwikkeld, dat ideaal is voor gebruik bij de teelt van zacht fruit. Dit afdekmiddel genaamd BVB TopClean voorkomt mos- en onkruidvorming, zonder dat het de groei van de plant belemmert.

Lees meer...

Het gewenste eindresultaat

Belangrijk uitgangspunt bij de meeste van onze substraten is het gebruik van onze eigen turfstrooiselfracties. Op de verschillende veenderijen verspreid over heel Europa worden door onze inkopers zoden van de beste kwaliteit geselecteerd. Deze worden als hele zoden aangevoerd op onze productielocaties. Op elk van deze locaties staat een breek- en zeefinstallatie. Volgens strenge richtlijnen worden de zoden hier gebroken en vervolgens gezeefd. Door het zeven ontstaan verschillende fracties die vervolgens afhankelijk van het gewenste eindresultaat in elke gewenste verhouding gemengd kunnen worden.

Kennis delen

Van oudsher organiseren wij conferenties en telersdagen voor het segment Soft fruits. Wat ooit begonnen is onder de naam ‘Haasnoot Aardbeiendag’ is nog altijd de belangrijkste bijeenkomst in de sector. Jaarlijks zijn wij (mede)organisator van de Aardbeiendag in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch en de Soft fruit Conference (ISFC). Daarnaast kunt u bij ons terecht bij BVB College.

Opkweek

Voor de opkweek van trayplanten en misted tips leveren wij specifieke traymengsels die niet of nauwelijks verslempen. Dit is belangrijk omdat daarmee wortelziektes kunnen worden voorkomen. Tevens maken we specifieke mengsels voor de opkweek van uitgangsmateriaal van frambozen, bramen en blauwe bessen planten.

BVB Accretio

BVB Accretio is een nieuwe, duurzame grondstof die ontwikkeld is door BVB Substrates. Deze grondstof brengt uitmuntende eigenschappen met zich mee wanneer deze vermengd wordt in een substraat en is uitermate geschikt voor het gebruik voor Soft fruits.

Lees meer...

Video soft fruits

In deze korte video vertellen wij over de kenmerkende aspecten van onze substraten voor de zachtfruitsector.

Klik hier om de video te starten.

Toeslagstoffen

Aan de basismengsels kunnen, afhankelijk van de keuze die de afnemer samen met onze adviseur maakt, diverse toeslagstoffen worden toegevoegd. Allereerst wordt de bemesting aangepast aan de eisen die de teelt aan het substraat stelt. De basismeststof wordt in de vorm van PG-mix toegevoegd en met Dolokal wordt de pH op het gewenste niveau gebracht. Daarnaast kunnen wij op verzoek ook langwerkende meststoffen, biologische meststoffen of bijvoorbeeld mycorrhiza’s aan de substraten toevoegen. De structuur en de fysische eigenschappen van het substraat kunnen worden beïnvloed door toevoeging van bijvoorbeeld perliet, bark of kokosvezel. Onze adviseurs kunnen de afnemer hierover adviseren.

Maatwerk

Indien een teler binnen dit scala van standaard substraten niet het gewenste product kan vinden kunnen we in onderling overleg een op maat gesneden mengsel maken dat rekening houdt met alle wensen en eisen die de teler hieraan stelt. Aangezien wij potgrond uitsluitend op bestelling produceren, kunnen wij zeer snel inspelen op de veranderende vraag uit de markt.

Klantverhalen & Teelttips

Lees meer nieuws