Skip to content

Het gebruik van veen in duurzame substraten

maart 2, 2022

Binnen de hele tuinbouwsector wordt veel gesproken over de verduurzaming van plant- en voedselproductie. We staan volledig achter dit onderwerp en pleiten voor een open discussie binnen de hele sector. We hebben dit artikel geschreven om telers te helpen de relatie tussen op veen gebaseerde groeimedia en duurzaamheid aan hun klanten uit te leggen.

Wat maakt substraat duurzaam?

Als je het over duurzaamheid hebt, kun je niet enkel naar één van de eigenschappen van een product, zoals de CO2-uitstoot, kijken. Er moet rekening worden gehouden met de totale impact van het product. Hierbij is het van belang alle aspecten te onderzoeken die impact hebben op het milieu, maar ook op het leven van betrokkenen. Hierbij zijn transport,verwerking en effectiviteit van het product dus ook van grote relevantie.

De essentie van de duurzaamheid van een susbtraat is de efficienty van het product. Het is van groot belang dat het substraat de gewassen ondersteunt om op de meest efficiënte manier te groeien, terwijl het tegelijkertijd enige flexibiliteit biedt om bij te sturen en in te grijpen in geval van onverwachte gebeurtenissen. Dat is cruciaal om plantverlies of mislukte oogsten te kunnen voorkomen.

Wanneer een mengsel niet bijdraagt aan een efficiënte teelt, resulteert dit in hogere water- en voedingsbehoeften, minder efficiënt gebruik van ruimte en tijd en minder succesvolle opbrengsten en zwakkere planten.

Het perfect afstemmen van kweekmethoden op het gebruikte substraat is cruciaal voor het behalen van de beste resultaten. Hoewel het afstemmen tijd kost zorgt deze match er juist voor dat de teelt efficient en effectief verloopt.

Waarom vormt veen vaak een hoofdbestanddeel van substraat?

Om te beginnen biedt het uitstekende eigenschappen die een gezonde groei ondersteunen en telers in staat stellen hun teelt te sturen wanneer dat nodig is. Op dit moment is er geen ander materiaal beschikbaar dat dezelfde goede eigenschappen heeft als veen en dat in de benodigde hoeveelheden beschikbaar is om de tuinbouwsector te ondersteunen. Er is veel vraag naar deze grondstoffen. Enerzijds door de groeiende behoefte aan substraat (geschatte stijging van 300% tegen 2050), anderzijds door de groeiende vraag naar organische grondstoffen vanuit andere industrieën. Dat zal waarschijnlijk resulteren in een aanhoudende stijging van de grondstofprijzen.

Good performance on peat substrate

Enkele goede eigenschappen van veen die de prestaties van planten beïnvloeden:

  • Geheel vrij van onkruid en ziekteverwekkers
  • Buffercapaciteit voor pH en voedingsstoffen
  • Uitstekende waterretentie, zonder verlies van luchtcapaciteit

Complementaire grondstoffen en duurzaamheid

Hoewel veen op basis van deze eigenschappen nog steeds het meest geschikt is voor gebruik in de tuinbouw, betekent dit niet dat Kekkilä-BVB en de gehele sector geen andere grondstoffen onderzoeken.

Een grondstof die alle voordelen biedt die veen biedt, moet nog worden gevonden, maar er zijn meerdere materialen die kunnen bijdragen aan een hoogwaardig substraat. Door materialen zoals sphagnum, houtvezel, kokos of schors toe te voegen aan een substraatmengsel, zijn we in staat om substraten af te stemmen op de exacte behoeften van gewassen en de specifieke teeltmethoden die worden gebruikt.

Alternative raw materials for growing media

Al deze complementaire grondstoffen hebben hun eigen eigenschappen en een eigen impact op het milieu en op de processen bij telers. cocopeat moet bijvoorbeeld vóór gebruik in substraten chemisch worden behandeld om het vrijkomen van zouten te voorkomen, en het toevoegen van houtvezel kan de stikstofbehoefte van het mengsel verhogen.

What implications does this have on cultivation methods?

Overschakelen naar een mengsel met een kleiner aandeel veen heeft invloed op de werking van een mengsel tijdens de teelt en in latere stadia van de handelsketen. Elk van de nu bekende alternatieve bronnen heeft een aanzienlijk kleinere buffer voor vocht, pH en voedingsstoffen. Een lagere vochtbuffer betekent dat het gewas vaker moet worden bewaterd. Dit beïnvloedt de groei en ontwikkeling van planten. Daarnaast heeft het ook implicaties voor de gehanteerde teeltmethoden, vooral in de zomer. Ook in de handelsfase zal een plant vaker water moeten krijgen om hier goed doorheen te komen.

Het feit dat de pH-buffer kleiner is, beïnvloedt de opname van bepaalde voedingsstoffen, die bij een hogere of lagere pH moeilijker opneembaar zijn. Ook zijn de voedingsstoffen moeilijker vast te houden door het substraat. Naast vaker water geven moet er ook meer voeding gegeven worden.

Hoe groter het aandeel hernieuwbare grondstoffen, hoe groter de verandering. Aanpassingen kunnen het beste in kleine stapjes worden gedaan.

Hulp nodig bij de overstap naar nieuwe substraten?

Overstappen op substraat met een lager aandeel veen kan een uitdaging zijn. Neem contact op met onze verkoopadviseurs voor meer informatie over de implicaties voor uw bedrijf en voor hulp om vooruit te komen!

peatland restoration

Meer weten over de duurzaamheidsimplicaties van het oogsten van veen, en hoe Kekkilä-BVB dit op een verantwoorde manier doet?
Bekijk onze animatievideo over verantwoord geproduceerd veen of bekijk de volgende (Engelstalige) artikelen op onze bedrijfswebsite:

Search