Hydroponic Lettuce growing systems

Substraten en voedselveiligheid

De gezondheidsvoordelen en veiligheid van ons voedsel zijn nu relevanter dan ooit. Nu een pandemie de gehele wereldbevolking treft, moeten mensen extra kunnen vertrouwen op de veiligheid van hun voedsel. Dat betekent dat telers veel tijd en aandacht besteden aan het volgen van de juiste veiligheidsprocedures en ze zorgvuldig omgaan met hun gewassen. De substraatkeuze kan hierbij ondersteuning bieden en zorgen bij kwekers wegnemen. We nemen de veiligheid van onze producten dan ook zeer serieus en willen ervoor zorgen dat telers weten dat ze op onze producten kunnen vertrouwen. In dit artikel leggen we alles uit wat een teler moet weten over onze veilige substraten.

Bij het maken van onze hoogwaardige mengsels besteden we veel zorg aan de veiligheid. Dit zijn een aantal maatregelen die wij hierbij nemen.

Zorgvuldige opslag van grondstoffen en eindproducten

We zorgen ervoor dat onze grondstoffen en substraten in een hygiënische omgeving worden opgeslagen en behandeld. We gebruiken alleen hoogwaardige grondstoffen van betrouwbare bronnen. Bij ontvangst hiervan voeren we kwaliteitscontroles uit om de kwaliteit van onze producten te kunnen garanderen. Hieronder hebben we enkele anderen maatregelen die we nemen om de veiligheid van onze substraten te garanderen opgesomd:

  • We werken ordelijk en volgens belangrijke veiligheidsrichtlijnen.
  • We besteden veel zorg aan het schoon houden van onze productielocaties, zodat deze vrij zijn van onkruid en ongedierte.
  • Onze gereedschappen en machines worden regelmatig schoongemaakt.
  • We slaan onze grondstoffen op in een beschutte omgeving. Hierdoor beperken we het risico op besmetting door weersomstandigheden zoals regen en wind.
  • We nemen monsters van grondstoffen en producten om de veiligheid te waarborgen.
  • We gebruiken betrouwbare verpakkingsmaterialen om ervoor te zorgen dat onze substraten onze klanten in de gewenste staat bereiken.

Laten we nu nog eens naar de hoogwaardige grondstoffen die we eerder noemden kijken.

Veen; een schone en veilige grondstof

Een van de belangrijkste componenten van onze substraten is veen. Deze grondstof biedt niet alleen uitstekende eigenschappen die de plantengroei ten goede komen, maar is ook uiterst veilig in gebruik. Als veen op de juiste locaties wordt geoogst en op de juiste manier wordt verwerkt, is het een van de veiligste en meest betrouwbare materialen die we kunnen gebruiken.

Oogstlocatie draagt ​​bij aan veilige substraten

Ons veen oogsten we in eeuwenoude veengebieden in Europa. Bij het selecteren van de veenvelden controleren we niet alleen de algehele kwaliteit en toegankelijkheid. We zorgen er ook voor dat het turf dat we gebruiken in groeimedia, wordt geoogst uit veengebieden die zich in afgelegen gebieden bevinden. Dit betekent dat ze ver verwijderd zijn van menselijke nederzettingen en activiteiten ​​die enige vorm van vervuiling kunnen veroorzaken. Daarnaast zorgen we ervoor dat de gebieden in het verleden niet zijn gebruikt voor landbouw. Door ervoor te zorgen dat ze nooit bewoond of gecultiveerd zijn geweest, kunnen we ervoor zorgen dat de grondstof schoon en veilig is en onze telers een veilig substraat ontvangen.

Veen wordt over vele jaren gevormd door verterende plantendelen. Als we ervoor kunnen zorgen dat het veen geen afgebroken plantaardig materiaal van de gecultiveerde teelt bevat, is de kans dat het geoogste veen pathogenen bevat zeer klein.

Dit betekent echter niet dat het veen dat we gebruiken in onze veilige substraten geen microben bevat. Integendeel, het bevat er juist een heleboel! De micro-organismen die in deze grondstof leven, komen de veiligheid van het eindproduct juist ten goede. Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Micro-organismes in veen beschermen de teelt

Tijdens het lange afbraakproces trekt veen verschillende soorten vriendelijke microben aan. Wanneer we dit veen gebruiken in onze veilige substraten, willen we dat die microben aanwezig blijven, omdat ze ervoor zorgen dat het mengsel actief is en planten ondersteunt. Deze microben kunnen de planten ondersteunen en op verschillende manieren plantenziekte voorkomen. Hieronder volgen een aantal manieren waarop micro-organismes in veen de teelt beschermen:

  • Bevordering van de verdeling en verspreiding van voedingsstoffen in het substraat. Dit heeft een positieve invloed op de opname van voedingsstoffen door de plant.
  • Onderdrukking van ziekteverwekkers. Deze microben onderdrukken veelvoorkomende ziekteverwekkers door ze af te breken. Dit proces maakt de microben onschadelijk en ondersteunt de plant. Dan zijn er specifieke microben die de slechteriken als het ware af weten te schrikken. Dit doen ze via de stoffen die ze produceren. Deze stoffen dienen eigenlijk als een soort natuurlijke antibiotica.
  • Bescherming van plantwortels. Sommige nuttige microben creëren zelfs een symbiotisch samenleven met plantenwortels. Daarbij creëren ze een soort ‘microfilm’ laagje rond de wortels. Als gevolg kunnen schadelijk schimmels niet doordringen en blijft het plantenweefsel beschermd. 
  • Concurreren met schadelijke microben. Sommige positieve micro-organismen gebruiken dezelfde voedingsstoffen als potentieel schadelijke microben. Hierdoor wordt de kans dat deze schadelijke microben van buitenaf voet aan de grond krijgen in het substraat drastisch verkleind.

Al met al komt de aanwezigheid van deze micro-organismen de planten dus ten goede en kunnen ze bijdragen aan de voedselveiligheid.

Met onze op veen gebaseerde veilige substraten is een teler zeker van een uitstekende basis voor voedselveiligheid.