Herbs in greenhouse

Substraattest: Het verzamelen van data

In ons vorige artikel over substraatproeven behandelden we het belang van een goede voorbereiding van de proef. Zodra alles is voorbereid en er een duidelijk plan ligt, is het tijd om de aandacht te richten op de verzameling van resultaten.

Vorig artikel: De uitvoering van een substraattest
In dit nieuwe artikel delen we enkele handige tips voor het verzamelen van gegevens tijdens substraatproeven. Middels een adequate documentatie kan er een weloverwogen beslissing genomen worden na afloop van de test.

Maak een beoordelingslijst

Voorafgaand aan de proef is het belangrijk om een beoordelingslijst te maken. Zo zorg je er immers voor dat de beoordeling en verzameling van gegevens gedurende de gehele looptijd van de proef consistent is en dat alle relevante zaken vanaf het begin gemonitord worden. Noteer de aspecten die van belang zijn voor het doel van de proef en die dus in het oog gehouden moeten worden. Onthoud dat meer opnemen dan uiteindelijk nodig blijkt, gemakkelijker en betrouwbaarder is dan terug te moeten denken aan iets dat niet vastgelegd is. Hier zijn enkele aandachtsgebieden die, afhankelijk van uw doelen, relevant kunnen zijn:

 • Irrigatiefrequentie
 • Irrigatievolume
 • Bemestingsschema / timing
 • Bemestingsvolume
 • Samenstelling van bemesting
 • pH
 • EC
 • Wateropname en -afvoer
 • Wortelontwikkeling
 • Plantengroei (blad)
 • Gezondheid van planten

Afhankelijk van het doel van de proef, wilt je de substraten die vergeleken worden misschien niet op gelijke manier behandelen. Als waterbesparing bijvoorbeeld het uiteindelijke doel is, is het van belang hier rekening mee te houden in de proef. Zorg ervoor dat eventuele verschillen in strategie zorgvuldig vastgelegd worden, zodat de resultaten goed kunnen worden vergeleken.

Documentatie: evaluatieschalen

Het kan ook erg handig zijn om een ​​evaluatieschaal te gebruiken om verschillende eigenschappen en verschillen te beoordelen. Zo kun je eenvoudig een score toekennen om aan te geven welke groep planten het het beste presteert.

 

Substraattest score

 

Je kunt de groepen individueel scores toekennen of je kunt bovenstaande schaal gebruiken om de ontwikkeling te vergelijken. Voor die tweede optie zou een score van 1 kunnen betekenen dat het substraat dat je uitprobeert aanzienlijk slechter scoort in vergelijking met je normale mix. Een score van 3 zou kunnen betekenen dat ze het allebei even goed doen, terwijl 5 aangeeft dat de planten in de nieuwe substraat het significant beter doen.

Documentatie: foto’s en schetsen

Het maken van foto’s van opvallende verschillen en verschijnselen is een geweldige manier om een goede documentatie van de proef aan te leggen. Maak echter niet alleen foto’s, maar denk er ook aan ze direct te labelen en beoordelen. Als je dit achteraf probeert te doen kan dat voor uitdagingen, verwarring en eventuele fouten zorgen.

Beoordeel op een vaste dag

Om het meeste uit de substraattest te halen, is het van belang dat de planten regelmaat geëvalueerd worden. Door dit elke week op een vast moment in te plannen kunnen de veranderingen in plantgroei en -ontwikkeling nauwlettend gevolgd worden. Door vooruit te plannen voorkomt je dat je het verzamelen van data tijdens de proefperiode uit het oog verliest wanneer er andere dingen gebeuren.

Houd al deze dingen in gedachten en overweeg ze zorgvuldig alvorens een proef op te starten. In het aankomende laatste artikel binnen deze serie zullen we ons concentreren op de evaluatiefase van het onderzoek om kwekers zo te helpen duidelijke en onbevooroordeelde beslissingen te nemen.

Praat met onze verkoopadviseurs voor meer handige tips over de uitvoering van proeven en de gegevensverzameling.