Raspberry Green rooting in 4,7L pot

Raspberry Green – op maat gemaakte substraten

De afgelopen maanden hebben Thwan van Gennip en BVB Substrates samengewerkt aan de optimale samenstelling van enkele op maat gemaakte substraten voor verschillende frambozenplantenrassen.

Thwan van Gennip is internationaal bekend om de productie van diverse soorten zachtfruit en de vermeerdering van hoogwaardige zachtfruitplanten en aspergeplanten.

Verhoogd watergehalte in 1,8L potten

Raspberry Green rooting in 4,7L pot

Het eerste voorbeeld dat we in dit artikel willen belichten, is een substraatmengsel dat we hebben gemaakt voor het plantenras Vajolet. Deze plant wordt gekweekt met twee planten per 1,8L pot. Begin mei zijn de planten in het nieuwe substraat geplant.

In dit geval hebben we een substraat uit de Raspberry Green productlijn aangepast op een verhoogd watergehalte in combinatie met de juiste porositeit. Dit biedt Thwan van Gennip meer controle over het gewas. Dat is wenselijk tijdens de warme zomermaanden. BVB Accretio is een van de belangrijkste grondstoffen in dit substraat voor frambozen, omdat het een grote waterbuffer toevoegt, zonder het luchtgehalte te verminderen.

Raspberry Green rooting

Optimale hydrodynamica in 4,7L potten

In deze potten worden per 4,7L pot drie planten samen opgekweekt. Het betreft het ras Kwanza, dat uitermate geschikt is voor het Zuid-Europese klimaat. De frambozenplanten zijn begin juni geplant en groeien op het moment dat deze foto is genomen zo’n vijf weken in dit substraat.

Voor dit ras pasten we wederom een substraat binnen de Raspberry Green productlijn aan. Met dit op maat gemaakte substraat zochten we een perfecte balans tussen luchtgehalte en waterretentie. Vanwege de relatief korte groeiperiode van dit ras is het van groot belang dat de wortels zich snel ontwikkelen. Ook een goede verdeling van de wortels in de pot is zeer relevant.

De hoofdbestanddelen van dit op maat gemaakte substraat zijn cocopeat, perliet en BVB Accretio. Wederom blijkt BVB Accretio zeer effectief te zijn in het stimuleren van een sterke en uitgebreide wortelontwikkeling, zoals goed te zien is op de foto.

De laatste eigenschap die we dit substraat moest bieden is een hoog percentage gemakkelijk beschikbaar water. Dit is iets waar BVB Accretio ook bekend om staat.

Interesse in een substraat op maat voor uw frambozenplanten? Laat het ons weten en een van onze Sales Advisors neemt contact met je op!