Lettuce in automated process greenhouse

Evalueren en afronden

Nadat u een proef met groeiende media heeft uitgevoerd, wilt u alle gegevens die u heeft verzameld gebruiken om de juiste conclusies te trekken. In sommige gevallen is het misschien al duidelijk om te zien welke kant je op moet, maar het is altijd handig om het proces en de resultaten zorgvuldig te evalueren. Lees er alles over in dit artikel.

Na het lezen van onze eerdere artikelen over substraattests, kun je aan de slag met het opzetten van je eerste eigen proef:
De uitvoering van een substraattest
Substraattest: Het verzamelen van data

Neem voldoende tijd om te evalueren

Zorg ervoor dat er voldoende tijd ingepland is om de proef op de juiste manier af te sluiten en bevindingen met het team te bespreken. Enkel als de verzamelde gegevens op een onbevooroordeelde manier bekeken worden, kan er een weloverwogen beslissing worden genomen. Daarmee haal je het meest uit je proef.

Het is dan ook belangrijk om vooraf kritisch na te denken en je te realiseren dat het geen nut heeft om een kostbare proef uit te voeren als de kweker, om welke reden dan ook, niet bereid is iets te veranderen. Als er geen bereidheid is over te schakelen op ander substraat of een andere kweekmethode/strategie, dan is de kans groot dat een substraattest een verspilling van tijd en energie is.

Vergelijk gegevens en evalueer je doelen

Met behulp van de tips uit ons vorige artikel over het verzamelen van data, heb je na de uitvoering van de proef een goede en duidelijke basis om je evaluatie mee te starten.
Markeer de meest relevante verschillen en zorg ervoor dat ook het plan en de doelen opnieuw bekeken worden. Concentreer je eerst vooral op de eigenschappen en bevindingen die rechtstreeks verband houden met deze doelen. Vervolgens kunnen alle andere opmerkelijke of misschien verrassende bevindingen geëvalueerd worden. Denk hierbij goed na over het uiteindelijke belang van deze verschillen in relatie tot de plannen binnen het bedrijf.

Bespreek resultaten

Zorg ervoor dat er altijd meerdere mensen betrokken zijn bij de proef en dat de resultaten samen besproken worden. Evalueer samen hoe de proef verlopen is en kijk kritisch terug op de verschillen en de verzamelde data.

Volgende stappen

Aan het einde van de proefperiode moeten de volgende stappen bepaald worden. In sommige gevallen laat een proef enkele interessante bevindingen zien, maar blijkt de schaal toch iets te klein om grote beslissingen op te baseren. In dat geval kun je overwegen om het substraat op grotere schaal te testen, of wat grotere veranderingen in de teeltwijze aan te brengen. Zo worden verschillen beter zichtbaar.

We adviseren om een geplande substraattest en de resultaten altijd met onze verkoopadviseurs te bespreken. Samen kunnen we kijken of uw bevindingen representatief zijn voor wat wij eerder ervaren hebben en resultaten helpen duiden. Al met al wordt er op deze manier voldoende informatie verzameld om een gedegen besluit te nemen.