Reference story lettuce grower

Interview: Little Leaf Farms

Little Leaf Farms in Massachusetts (VS) gebruikt producten van BVB Substrates in hun geavanceerde slakwekerij. In dit artikel spreken we de hoofdkweker van deze succesvolle kwekerij.

Reference story Little Leaf Farms growers posing in greenhouse

Little Leaf Farms is een moderne slakwekerij in Massachusetts (VS). Hun bedrijf richt zich op duurzaamheid en lokaal gekweekte sla en bestaat sinds 2015. Ook de kas waarin ze de sla kweken is hierop ingericht met ‘s werelds meest geavanceerde systemen.

Nederlander Pieter Slaman is hoofdkweker van hun kas in Boston. Voordat Pieter voor Little Leaf Farms ging werken, was hij de manager van de grootste biologisch gecertificeerde kas ter wereld. In dit artikel vertelt Pieter het een en ander over zijn ervaringen met Kekkilä-BVB en de grootse toekomstplannen van Little Leaf Farms.

People are the key to successful growing

Het team van Little Leaf Farms heeft vanaf de oprichting van het bedrijf al ambitieuze en mooie plannen. Pieter was dan ook meteen enthousiast om deel uit te kunnen maken van de start van deze technisch geavanceerde kwekerij. “Een nieuw bedrijf opstarten met nieuwe systemen en nieuwe mensen, allemaal enthousiast en met als doel te slagen, zet je wel onder druk. Het was een uitdaging om alles soepel te laten verlopen en voor ieder van ons de juiste plek binnen het bedrijf te bepalen, maar het was een geweldige ervaring. Ik heb er veel voldoening uitgehaald.”. Pieter vertelt trots dat Little Leaf Farms de manier waarop voedsel traditioneel gekweekt wordt echt weet te veranderen en vernieuwen. De kwekerij heeft traditionele landbouwmethoden onder handen genomen om zo een duurzame en op lokale teelt georiënteerde manier van kweken op te zetten. “Dit is de manier van kweken van de toekomst” stelt Pieter.

Daarnaast is Pieter ontzettend dankbaar voor de tomeloze inzet van zijn team. “Ze zetten zich voor 100% in, dag in, dag uit. Ik haal veel voldoening en energie uit het leiden van dit team. Ik hou er vooral van om mijn collega’s nieuwe dingen te zien leren en elke dag nieuwe manieren te vinden om hen te blijven motiveren. In de mensen geloven die voor je werken en hen eerlijke kansen bieden staat aan de basis van een succesvol bedrijf.”, vertelt Pieter.

Biologische teelt

Little Leaf Farms kweekt haar sla nu al enkele jaren op steenwol, maar wil binnenkort overstappen op biologische mengsels. “Wij geloven dat biologische teelt de toekomst is, dus dit is een logische stap voor ons bedrijf.” hij legt uit. Kekkilä-BVB heeft Little Leaf Farms hierin kunnen ondersteunen door producttesten te faciliteren met nieuwe professionele mengsels van BVB Substrates. “Uiteindelijk moeten we dit natuurlijk zelf realiseren, maar het helpt echt dat onze adviseur bij BVB Substrates begrijpt wat we doen en wat onze toekomstplannen zijn. Ik hou van hun directe manier om problemen en gesprekken aan te pakken.”.

Naast deze overstap naar biologische teelt, is Little Leaf Farms ook van plan haar faciliteiten fors uit te breiden. De komende tien jaar bouwt de kwekerij nog eens 10 hectare aan kassen in verschillende staten bij de 5 hectare die ze momenteel hebben.

Lees meer over onze substraten voor groenten en bladgroentes.