Reference story Knup Beeren

Interview bessenkweker Knup Beeren

Voor dit artikel spraken we met Peter Knup, eigenaar van Knup Beeren; een grote bessenkwekerij in Zwitserland.

Reference story Knup Beeren

De kwekerij wordt al sinds 1873 gerund door de familie Knup en produceert een breed scala aan bessen. Op ruim 90 hectare grond teelt Knup Beeren frambozen, blauwe bessen, kruisbessen, zwarte bessen en aardbeien. In dit interview richten we ons op de details van hun aardbeienteelt.

Peter vertelt dat ze bij Knup Beeren meerdere teeltmethoden gebruiken voor hun aardbeienteelt. Een deel van de productie vindt plaats in substraat, terwijl ze ook een deel van hun aardbeien in de volle grond telen. “Wij geloven dat deze combinatie zeer succesvol is voor ons bedrijf. Op deze manier zijn we in staat om tijdens het zomerseizoen aan de grote vraag te voldoen en kunnen we concurrerende prijzen hanteren.”, legt Peter uit.

Bij Knup Beeren houden ze van het seizoensgebonden aspect van hun producten en het contrast tussen het drukke seizoen en de rustigere wintermaanden. Tijdens deze rustige periode nemen ze de tijd om na te denken over de afgelopen oogst en nieuwe energie op te doen voor het komende jaar.

Strawberry Farm Knup Beeren

De eerste stappen van veldteelt naar substraatteelt

In 1989 was Knup Beeren op zoek naar een manier om elk jaar zeker te zijn van een vaste productielocatie, zonder het land te hoeven roteren. Dit was een belangrijke voorwaarde voordat ze konden investeren in een geoptimaliseerde infrastructuur en ze hun processen efficiënter konden maken.

“We besloten om een deel van onze vollegrondproductie over te zetten naar productie in gespecialiseerd substraat. Eric Boot, onze verkoopadviseur van BVB Substrates, heeft ons bezocht om de substraatproductie te installeren en ons te begeleiden.” vertelt Peter. “Eric staat altijd klaar om eventuele problemen onder de loep te nemen en ons te helpen ze op te lossen en in de toekomst te voorkomen. We waarderen deze manier van werken enorm.”

Als we vragen naar de verschillen tussen beide teeltmethoden vertelt Peter het volgende: “Telen in substraatsystemen geeft ons een meer regelmatige oogst van kwalitatief hoogstaande bessen. De kwaliteit is consistent. Sommige voornamelijk bodemgebonden ziekten, maar ook ziekten zoals Botrytis, komen minder voor bij teelt in substraatsystemen. Daarnaast hebben we kunnen investeren in systemen die beschutting bieden en de oogst beschermen tegen barre weersomstandigheden.”.

Als het oogstseizoen voorbij is, hergebruikt Knup Beeren hun substraat van BVB Substrates door het door de volle grond te mengen. Met dit duurzaam hergebruik slagen ze erin om de grondkwaliteit van hun aardbeienvelden te verbeteren en ook meer uit die teeltmethode te halen.

Reference story Knup Beeren strawberry farm

De hoogste kwaliteit

“Wij zien veel voordelen in de manier van werken van Kekkilä-BVB. De manier waarop ze in het onderzoek voor hun producten van BVB altijd nauw samenwerken met telers en onderzoekers brengt vele voordelen. Zo zijn we te allen tijde verzekerd van de allerbeste oplossingen.”. Peter legt uit dat optimalisatie voor hem een continu proces is dat nooit eindigt. “Samen met Eric, onze BVB Substrates Sales Advisor, komen we voortdurend met verbeteringen, naarmate we meer inzichten krijgen. Als we mogelijkheden vinden om te verbeteren, zorgen we ervoor dat we ze samen realiseren. ”.

Een mooie toekomst

Het percentage bessen dat bij Knup Beeren in substraat wordt gekweekt neemt elk jaar toe. Deze trend willen ze nog enige tijd voort blijven zetten totdat de verdeling optimaal is.