BVB Wood Fibre Pro houtvezel voor substraat

Houtvezel voor substraat: een bijzondere grondstof

In de afgelopen decennia nam de behoefte aan complementaire materialen in substraten gestaag toe. In een eerder artikel behandelden we BVB Accretio, een grondstof gemaakt van veenmos. Naast BVB Accretio verwerken we ook een specifiek type houtvezel in onze substraten: BVB Wood Fibre. In  deze tweedelige serie bekijken we ons productieproces en de bijzondere eigenschappen die houtvezel toevoegt aan onze substraten.

BVB Wood Fibre, een hernieuwbare grondstof, wordt geproduceerd uit circulair, Europees, PEFC-gecertificeerd hout. Deze houtvezel voor substraat is het hele jaar door verkrijgbaar en lokale weersomstandigheden beïnvloeden de kwaliteit niet. Dankzij de lage bulkdichtheid is de milieu-impact van het transport relatief laag.

De behandeling van onze houtvezel voor substraat

BVB Wood Fibre onderscheidt zich op de eerste plaats van andere veelgebruikte soorten houtvezel door de houtsoort die als bron voor de vezels dient. Voor BVB Wood Fibre worden enkel 100% pure vezels van hardhoutstammen afkomstig van Europese sparren gebruikt. We gebruiken enkel dit soort sparren voor de productie van onze grondstof omdat deze specifieke boom sterk hout met een stabiele vezelstructuur maakt. Zo weten we zeker dat we stabiliteit van het substraat kunnen garanderen gedurende de gehele kweekperiode. In BVB Wood Fibre wordt enkel schoon houtmateriaal verwerkt. De grondstof is dan ook vrij van onzuiverheden zoals takken, naalden of andere resten.

Naast de kwaliteit van het hout dat wordt gebruikt om BVB Wood Fiber te maken, kent het productieproces van de vezels specifieke stappen die onze topkwaliteit garanderen. De houtvezel die we gebruiken in onze BVB Substrates-producten doorloopt vier hoofdstappen, waarmee deze afwijkt van andere veelgebruikte soorten houtvezel.

BVB Wood Fibre Pro houtvezel voor substraat

Stap 1 – Stoombehandeling

Door de houtvezel te behandelen met stoom, maken we het materiaal alleen schoon en veilig in het gebruik. Daarnaast maakt de stoom de vezelcellen los waardoor ze de gewenste textuur krijgen in de volgende stappen van het proces.

Stap 2 – Vermalen

Door de houtvezel te vermalen creëren we een luchtige, “wollige” structuur waarbij een grotere oppervlakte ontstaat. Dit biedt uiteindelijk meerwaarde in het substraat.

Stap 3 – Losmaken

Nadat de vezels vermalen zijn, gebruiken we machines om de vezels van elkaar los te maken. Dit is van belang om een gelijkmatige menging in de volgende stap te bereiken.

Stap 4 – Mengen

In deze laatste stap zorgen we ervoor dat er een optimale vermenging met de andere grondstoffen in het substraatmengsel ontstaat. Via moderne menglijnen zorgen we voor een uniforme menging van het geheel. Als de houtvezel niet voldoende wordt vermengd, kan het klonten vormen met andere grondstoffen. Dit kan vervolgens problemen veroorzaken bij het gebruik van het substraat. De klonten kunnen tijdens de teelt warm worden, waardoor de hydro-dynamica in het mengsel wordt verstoord en de wortelgroei wordt belemmerd.

In ons volgende artikel lees je welke eigenschappen onze houtvezel toevoegt aan een substraatmengsel.