Coir production

Het proces achter onze cocopeat-mengsels

Cocopeat, een grondstof die afkomstig is van kokosnoten wordt regelmatig verwerkt in de substraten van BVB Substrates. In dit artikel bekijken we hoe de cocopeat door Kekkilä-BVB wordt verwerkt en welke voordelen dit proces biedt voor de kwaliteit van onze substraten.

Dit artikel maakt deel uit van een reeks waarin we meer informatie bieden over cocopeat. Lees ons vorige artikel om meer over de herkomst en de gunstige eigenschappen van de grondstof te weten te komen.

Veiligheid staat voorop

Het cocopeat productieproces van Kekkilä-BVB is RHP-gecertificeerd. Dit betekent dat we voldoen aan voedings- en stabiliteitsnormen en regelmatig kwaliteitscontroles uitvoeren. We brengen kwaliteitscontrole zelfs naar een hoger niveau door nog meer tests uit te voeren dan nodig is om onze klanten van topkwaliteit te verzekeren.

We waarborgen de kwaliteit van alle soorten cocopeat die in producten van BVB Substrates worden gebruikt op verschillende manieren. Zo nemen we bijvoorbeeld monsters en voeren we proeven uit om de chemische samenstelling, pesticideniveaus en de aanwezigheid van voedingsstoffen te analyseren van elke partij cocopeat die op onze productielocaties arriveert. Daarnaast doen we groeitesten op de door ons verwerkte cocopeat om de kiemkracht en groeisnelheid te bepalen. Hierdoor kan een teler er zeker van zijn dat er geen schadelijke hoeveelheden van stoffen zoals menselijke ziekteverwekkers, pesticiden of zware metalen in het materiaal achterblijven.

Probleemloze teelt

Het  kationen-uitwisselingscomplex (cation-exchange capacity, CEC) van cocopeat is van nature hoog. Dat betekent dat cocopeat een negatief geladen complex heeft dat van nature verzadigd is met natrium en kalium.

Het is bekend dat dit ernstige problemen kan veroorzaken tijdens de teelt, als de grondstof vooraf niet adequaat is behandeld. In dat geval geeft cocopeat natrium en kalium af wanneer er meststoffen toegevoegd worden voor de gewassen. Het neemt vervolgens calcium en magnesium op uit de meststof, waardoor calcium- en magnesiumtekorten en overmatige zoutopname in de planten ontstaan.

Om deze problemen te voorkomen, buffert Kekkilä-BVB cocopeat met calcium (Ca2 +). We zorgen er ook voor dat we het materiaal grondig wassen om het EC-niveau (zoutgehalte) te optimaliseren. Het wassen van het materiaal spoelt namelijk een deel van de zouten eruit. Goed gebufferde en goed gewassen cocopeat zorgt ervoor dat voedingsstoffen die bedoeld zijn voor de planten goed worden opgenomen door het substraat en vervolgens weer worden afgegeven wanneer de planten ze nodig hebben.

Productie in één dag

Ons moderne en unieke productieproces verzekert telers niet alleen van een veilig, hoogwaardig substraat, het komt ook de flexibiliteit van ons leveringsproces ten goede. Met dit gebruiksklare inline proces zijn we in staat cocopeat snel en efficiënt te verwerken. Dit stelt ons in staat om dezelfde dag nog te leveren en zo direct in te spelen op de behoeften van de teler.

In ons laatste artikel over deze opmerkelijke grondstof concentreren we ons op de manieren waarop Kekkilä-BVB erin slaagt water te besparen en de milieu-impact van onze productieprocessen te beperken. Volg ons op LinkedIn als je geen enkel artikel wilt missen!

Lees het vorige artikel in deze serie: Het proces achter onze cocopeat-mengsels
Lees he volgende artikel in deze serie: Waterbesparing in onze cocopeatproductie