Medicinal cannabis in greenhouse

Gemakkelijk Beschikbaar Water

De samenstelling van een substraat bepaalt welke eigenschappen ingezet kunnen worden om de teelt te ondersteunen. In dit artikel bekijken we een van de meest belangrijke eigenschappen van een substraat: de hoeveelheid Gemakkelijk Beschikbaar Water (GBW).

Wat is Gemakkelijk Beschikbaar Water?

Gemakkelijk Beschikbaar Water is de hoeveelheid water die na irrigatie beschikbaar is in het substraat. De planten kunnen dit water eenvoudig opnemen met minimale zuigkracht vanuit de wortels. Dit betekent dat ze dit kunnen doen zonder daar veel energie voor in te zetten en ze hun energie kunnen richten op groei en ontwikkeling.

Zoals je misschien al beseft, kunnen telers het GBW daadwerkelijk gebruiken om de groei van gewassen te sturen. Als je een compactere plant wil kweken, kun je ervoor kiezen om substraat te gebruiken met een lagere GBW. Op deze manier moet de plant harder werken om bij het water te komen. In dat geval blijft er minder energie over voor groei. Dit is alleen wenselijk voor enkele specifieke gewassen en wordt voornamelijk gebruikt bij de sierteelt.

Medicinale cannabis en GBW

Bij cannabisplanten is het van groot belang dat de planten zich goed en snel ontwikkelen en er een goede hoeveelheid groen ontstaat. Zo wordt de opbrengst van de planten het hoogst. Juist om die reden is het van belang dat de hoeveelheid Gemakkelijk Beschikbaar Water op een goed niveau is en de gebruikte substraten de juiste eigenschappen bieden.

Substraten voor medicinale cannabis

Met onze substraten met hoogwaardig Europees veen is de cannabisteelt zeker van een optimale ondersteuning. Onze op maat gemaakte substraten bieden een geweldige, stabiele, structurele ondersteuning en superieure hydrodynamica. De gelijkmatige waterverdeling maakt een sterke en snelle wortelontwikkeling mogelijk. Door de hoge hoeveelheid GBW ontwikkelen de cannabisplanten zich snel en goed.

Bekijk deze korte animatievideo om te zien hoe op veen gebaseerde groeimedia zich verhouden tot andere groeimedia als het gaat om de hoeveelheid gemakkelijk beschikbaar water.

Meer weten?

Neem contact op met onze Sales Advisors voor persoonlijk advies.

Of lees verder:

Substraat voor medicinale cannabis en pH buffer