Lettuce growing media

De uitvoering van een substraattest

Voordat je overstapt op een nieuw substraat of producten van een nieuwe leverancier afneemt wil je wellicht meer zekerheid dat dit een juiste keuze is. Hiervoor kun je een substraattest uitvoeren. Hierbij zet je een proef op waarbij je de resultaten in twee verschillende substraten vergelijkt. In deze driedelige serie lees je hoe je je voor kunt bereiden op zo'n proef om onbevooroordeelde, duidelijke resultaten te verkrijgen.

Een deel van het succes van een substraattest is de planning vooraf. Als je een proef start zonder een duidelijk doel voor ogen en zonder de juiste middelen ter beschikking te stellen, is dat naar alle waarschijnlijkheid een verspilling van tijd en geld. Het is van belang dat je duidelijke, kwalitatieve data verzamelt om achteraf een weloverwogen beslissing te nemen. Alleen zo kun je het meeste uit je substraattest halen.

Betrouwbaarheid van leveranciers

Als je in een proef wilt investeren, wil je er zeker van kunnen zijn dat de kwaliteit van de groeimedia die je tijdens uw test gebruikt, gelijk is aan de kwaliteit bij toekomstige bestellingen. Daarom is het belangrijk om samen te werken met een betrouwbare leverancier die een constante kwaliteit en gelijke substraateigenschappen kan garanderen.

Duidelijke doelen voor de substraattest

Begin altijd met een duidelijk doel. Bedenk goed waarom het relevant is deze test uit te voeren en welke soorten substraat vergeleken moeten worden. Schrijf dit op en voeg ook toe wat je verwacht of hoopt te zien.

Als je specifieke problemen hoopt op te lossen door over te schakelen naar ander substraat, zorg je ervoor dat je deze noteert en je er een goed proefproces voor opzet.

Redenen om nieuwe substraten uit te proberen, kunnen zijn:

  • Minder water of meststoffen gebruiken
  • Irrigatiefrequentie verhogen of verlagen
  • Drainage verhogen of verlagen
  • De droogfase vertragen of versnellen
  • Meer controle over de pH-waarde verkrijgen
  • Overschakelen naar andere meststoffen of bemestingsvormen

Vergelijk de juiste dingen

Zorg ervoor dat de proef op zowel het huidige mengsel als op het proefmengsel uitgevoerd wordt om de resultaten goed en betrouwbaar te kunnen vergelijken. De verschillende substraatmengsels hoeven niet exact hetzelfde behandeld te worden als het doel is om bepaalde processen te veranderen, maar zorg er wel voor dat u alle mengsels van dezelfde soort hetzelfde behandelt.

Voor advies bij het testen van onze substraten, neem je contact op met onze verkoopadviseurs.

Stel de juiste middelen ter beschikking

Voordat u met een proefperiode begint, moet u nadenken over de timing en de benodigde middelen. Je wilt niet halverwege tijd of ruimte tekort komen. Plan daarom vooruit en kies een goed moment om de proef uit te voeren. Wat voor de meeste telers goed werkt, is om proeven uit te voeren aan het begin van het einde van het seizoen.

Probeer de proef gedurende de gehele proefperiode op dezelfde locatie uit te voeren en label alle proefpotten duidelijk.

Denk ook goed na over de omvang van de proef. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de middelen waarover je beschikt, is het van belang de substraattest zo groot mogelijk te maken. Belangrijke verschillen lijken misschien onbeduidend in kleine onderzoeken, maar kunnen uiteindelijk veel problemen teweegbrengen op grotere schaal.

Zorg er ten slotte voor een toegewijd team of een hoofdverantwoordelijke in te zetten. Onderschat de tijd die het kost om wekelijks goed te verzamelen en te registreren van gegevens niet. Dit kan al gauw 3 uur per week in beslag nemen.

De substraattest en data

Door een specifiek persoon de verantwoordelijkheid te geven over de proef, zorg je ervoor dat de gegevens op dezelfde manier worden vastgelegd en uiteindelijk goede te vergelijken zijn. Let goed op de details en maak foto’s van relevante verschillen.

 

In ons volgende artikel zullen we meer tips over de gegevensverzameling behandelen om zo een onbevooroordeelde beslissingen te kunnen nemen aan het einde van de substraattest.