orchids in greenhouse

De bestrijding van potwormen

Met enige regelmaat hebben orchideeënkwekers te maken met schade en plantuitval die veroorzaakt wordt door kleine wormpjes tussen de wortels. In dit artikel gaan we dieper in op deze "potwormen" en de schade die ze veroorzaken. Daarnaast belichten we ook hoe substraatkeuze u kan helpen bij het voorkomen van problemen hiermee.

De veroorzaker van dit veelvoorkomende probleem in de teelt van phalaenopsis is een klein mugachtig vliegje. De larven van deze vliegjes worden in de volksmond “potwormen” genoemd, aangezien ze zich schuilhouden tussen de wortels van de planten. Wanneer ze in grote getale aanwezig zijn, kunnen ze ernstige schade toebrengen aan de wortels van de plant. In dit artikel behandelen we naast de problemen die de potworm veroorzaakt ook eventuele oplossingen.

Wat weten we over potwormen bij orchideeën?

Potwormen zijn de larven van de lyprauta spp. en enkele andere muggensoorten die deel uitmaken van de Sciaridae. Deze kleine vliegen vormen niet echt een probleem als ze eenmaal volwassen zijn. Het zijn de larven die de problemen veroorzaken voor phalaenopsis-telers. De vliegjes hebben een relatief korte levensduur, wat betekent dat ze zich snel voortplanten en opeens in groten getale aanwezig kunnen zijn. Het volwassen vliegje legt eitjes in het substraat. Na enige tijd komen er larven uit de eitjes, die zich een weg banen door het substraat. Hierbij laten ze een zuur slijmspoor achter.

De larven voeden zich met nieuwe worteluiteinden, waarbij bijtsporen en geërodeerde wortels achterblijven. De orchideeën reageren hier meestal op door nieuwe wortels aan te maken die net iets boven de aangetaste uiteinden uitkomen.

Doordat de planten hun energie richten op het produceren van nieuwe worteltoppen, treedt groeiachterstand op. Daarnaast hebben de orchideeën door de aangetaste wortels moeite met het opnemen van water en voedingsstoffen. Aangezien dit voornamelijk in de vroege stadia van de teelt gebeurt, kan dit ernstige tekorten of plantverlies veroorzaken.

Orchideeënsubstraat vrij van ongedierte

Een van de belangrijkste dingen die een kweker kan doen om plantverlies door potwormen te voorkomen, is ervoor zorgen dat het plantmateriaal en de substraten vrij zijn van ongedierte. We besteden veel zorg aan het veilig bewaren van onze orchideeënmengsels en we onderzoeken mogelijkheden voor nieuwe mengsels waarmee het gehele probleem van potwormen verleden tijd wordt.

De schors die we gebruiken in onze orchideeënmengsels wordt met stoom behandeld en tot meer dan 160 graden Celsius verwarmd voordat deze naar onze productielocaties wordt verzonden. Hiermee wordt de kans verkleind dat er besmetting optreedt in onze mengsels. Leer hier meer over onze producten voor orchideeën.

Proeven hebben aangetoond dat potwormen de voorkeur geven aan vochtige teeltmethoden. Dit betekent dat ze minder voorkomen in drogere teeltmethoden. We kunnen orchideeënkwekers helpen bij het bepalen van de beste samenstelling van het substraat om over te schakelen naar drogere methoden. Ook kunnen we u adviseren over teeltmethoden in het algemeen.

Hoe kan de potwormpopulatie onder controle gehouden worden?

In algemene zin biedt een schoon en opgeruimd bedrijf enkel voordelen. Dit kan ook een positief hebben op het beperken van de aanwezigheid van ongedierte zoals potwormen. Zorg ervoor dat weggegooid plantmateriaal en substraat worden verwijderd en probeer ook de aanwezigheid van algen tot een minimum te beperken.

U kunt ook overwegen biologische bestrijding in te zetten om de vliegjes te bestrijden. Studies tonen echter aan dat deze methoden niet altijd effectief zijn en slechts een klein verschik  kunnen maken. Er zijn verschillende natuurlijke vijanden beschikbaar die kunnen helpen de potwormpopulatie enigszins te verzwakken zonder de planten te schaden. Enkele voorbeelden zijn sluipwespen, jagersvliegen en roofmijten.

Potwormen zullen waarschijnlijk nog een aantal jaar een probleem blijven vormen bij de vermeerdering van phalaenopsis. Wij zijn hard op zoek naar een goede oplossing voor onze kwekers en bieden hen ondersteuning waar mogelijk. Neem gerust contact op met onze Sales Advisors als u meer wilt weten over de bestrijding van dit probleem of de invloed van substraatkeuze.