Premium Coir BVB Substrates

Het gebruik van cocopeat in substraat

Cocopeat is een van de meest gebruikte componenten van onze groeimedia. In dit artikel bekijken we wat dit materiaal precies is, waar het vandaan komt en waarom het wordt gebruikt om te kweken.

Dit artikel is het eerste in een serie van drie artikels over onze substraten die cocopeat bevatten. Met dit artikel richten we ons op de eigenschappen die de grondstof toevoegt aan een substraat. De volgende twee artikelen gaan in op ons unieke cocopeat-productieproces. Verder geven ze meer inzicht in hoe we de veiligheid van onze groeimedia waarborgen en hoe onze processen het milieu helpen.

Wat is cocopeat precies?

Cocopeat is afkomstig van kokosnoten. Van kokosnootschillen kunnen verschillende soorten cocopeat gemaakt worden. Ongeveer 75% van zo’n schil bestaat uit vezelachtig materiaal, terwijl de overige 25% een stuk fijner is. Beide soorten materiaal kunnen worden gebruikt in substraten.
Kekkilä-BVB importeert verschillende soorten cocopeat uit India en Sri Lanka, waar het grootste deel van de wereldwijde kokosproductie plaatsvindt. Hoewel kokosnoten ook in veel andere landen worden verbouwd, blijven de schillen daar vaak ongebruikt.

Waarom wordt cocopeat in substraten gebruikt?

Cocopeat voegt meerdere gunstige eigenschappen toe aan een mengsel.

Het beïnvloedt in de eerste plaats de wateropname en verdeling van een mengsel. Cocopeat is een grondstof die water zeer snel opneemt. Daarnaast verhoogt het de waterretentie van het substraat en wordt tegelijkertijd de waterverdeling geoptimaliseerd.

Ten tweede kan de toevoeging van cocopeat het luchtgehalte in het mengsel verhogen. Dit klinkt misschien raar omdat we eerder beschreven dat cocopeat doorgaans een vrij fijne structuur heeft. Cocopeat is echter ook een erg stabiel materiaal, wat dankzij de juiste structuur het luchtgehalte toch vergroot.

Voor onze BVB Substrates-producten berekenen we de optimale hoeveelheid cocopeat per geval op basis van zaken als substraatsamenstelling, waterkwaliteit op de teeltlocatie en gewasspecificaties.

Lees zeker ons volgende artikel over cocopeat waarin we dieper ingaan op onze ultramoderne productiefaciliteiten en hoe deze de klant verzekeren van de veiligste, hoogwaardige substraten.

Artikel 2: Het proces achter onze cocopeat-mengsels

Artikel 3: Waterbesparing in onze cocopeatproductie