Hands scientist analysing plant needs

Bemesting en medicinale cannabis

Medicinale cannabis heeft meestal een relatief korte productiecyclus. Dit houdt in dat telers 3-4 productiecycli per jaar kunnen doorlopen met kleinere planten of één jaarlijkse cyclus met grotere planten. Dit betekent ook dat de cannabisplant in kort tempo verschillende groeistadia doorloopt. Tijdens de verschillende stadia hebben de planten verschillende behoeften. Laten we eens kijken naar de voedingsbehoeften van medicinale cannabisplanten tijdens de verschillende fasen van de groeicyclus van de plant.

De meest bekende macronutriënten zijn natuurlijk stikstof, fosfor en kalium. Er zijn echter meer macronutriënten die een kweker nodig heeft om het maximale uit zijn medicinale cannabisplanten te halen. De juiste combinatie van voedingsstoffen, evenals een adequate regeling van daglicht en controle van pH- en EC-niveaus helpen de planten om te groeien en toppen van hoge kwaliteit te ontwikkelen.

Vegetatieve groeifase

Het wortelstelsel van cannabisplanten ontwikkelt zich snel. Tijdens deze fase streven telers ernaar sterke en gezonde planten met een uitgebreid wortelstelsel en voldoende plantmassa te kweken. Uiteindelijk draait het er allemaal om een zo hoog mogelijk aantal kwalitatief hoogwaardige toppen aan te leggen.

Naast voldoende daglicht hebben de planten in deze fase vooral stikstof en kalium nodig. Stikstof is essentieel voor de planten tijdens de vroege groeifase. Deze voedingsstof helpt de plant al het binnenkomende daglicht om te zetten in energie die gebruikt wordt voor de ontwikkeling van wortels en gebladerte.

Secundaire voedingsstoffen

Naast de hierboven genoemde belangrijkste voedingsstoffen, hebben medicinale cannabisplanten ook enkele secundaire elementen en voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen helpen bij het beheersen van factoren zoals de geur en smaak van de toppen, evenals de algehele gezondheid van de plant.

Calcium helpt de planten bijvoorbeeld om ziekten en plagen af ​​te weren door de structuur van de celmembranen te versterken. Het komt ook de opname van andere voedingsstoffen ten goede en helpt het gewas om deze door de hele plant te verdelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het pH-niveau binnen het gewenste bereik van 5,5-6,5 blijft om ervoor te zorgen dat deze secundaire voedingsstof zijn werk goed kan doen.

Zwavel helpt de plant een sterk en krachtig wortelstelsel te ontwikkelen en komt de algehele plantengroei ten goede, waardoor het tijdens deze vroege groeifase uitermate nuttig is voor de plant.

Magnesium is ook belangrijk voor medicinale cannabisplanten, omdat het de groei bevordert door meerdere interne plantprocessen te ondersteunen.

Voedingsstoffen in BVB Substrates-producten

Naast de samenstelling van het substraatmengsel zelf, stemmen we ook de beschikbaarheid van specifieke voedingsstoffen af ​​op de behoefte van de teler. Afhankelijk van de teeltstrategie en behoeften zullen we kijken naar zowel macro- als micro-elementen en bepalen wat precies nodig is. Vraag het onze verkoopadviseurs als je meer wilt weten over de mogelijkheden voor medicinale cannabis.

Bloei-stadium

Wanneer de planten in dit stadium komen, zorgen telers ervoor dat de planten korter blootgesteld worden aan daglicht. Planten beginnen dan met de aanleg en ontwikkeling van de bloemknoppen.

Tijdens deze kritieke fase heeft de plant een specifiek uitgebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen nodig, omdat elke toegevoegde voeding direct van invloed is op de aanmaak van de toppen.

Fosfor is essentieel voor de plant zodra deze knoppen begint te ontwikkelen en de eerste bloemen beginnen te bloeien.

Kalium is in beide stadia in kleinere hoeveelheden belangrijk. Het helpt de planten stikstof uit de lucht op te nemen en zuurstof af te geven. In zekere zin helpt het de plant dus om te “ademen”. Daarnaast helpt kalium de plant om een ​​stabiele structuur te krijgen omdat het de osmose ten goede komt.

Secundaire voedingsstoffen

Zoals hierboven beschreven zijn calcium, magnesium en zwavel van groot belang voor cannabisplanten. Hoewel zwavel het belangrijkst is tijdens de vegetatieve groeifase, komt het ook het metabolisme van de plant ten goede, wat belangrijk is gedurende de hele groeicyclus.

“Flushen” van voedingsstoffen in medicinale cannabis

Planten slaan bepaalde voedingsstoffen op in hun bladeren en knoppen. Meestal is dit een goede zaak, maar omdat de toppen worden geconsumeerd, kan de opslag van voedingsstoffen de smaak van de cannabis juist negatief beïnvloeden. Dit is de reden waarom cannabiskwekers hun planten soms “flushen” tijdens de laatste groeifase. Dit betekent dat ze stoppen met het toevoegen van voedingsstoffen aan het irrigatiewater, om ervoor te zorgen dat de plant de voedingsstoffen opgebruikt die nog in of in het substraat en de planten zijn opgeslagen.

“Flushen” kan ook met alle groeimedia van BVB Substrates. Houd er rekening mee dat onze op veen gebaseerde substraten een grotere water- en voedingsbuffer bieden dan bijvoorbeeld kokos. Dit betekent dat er tijdens de groeifasen veel op water en meststoffen bespaard kan worden. Het vereist echter ook een andere teeltstrategie. Overweeg je om over te stappen van kokos naar veenmengsels? Overleg met onze verkoopadviseurs om de meest effectieve strategie te bepalen!

Zin om meer te lezen? Bekijk onze gerelateerde artikelen:

Hygiëne en veiligheid bij het kweken van medicinale cannabis

Gemakkelijk beschikbaar water

Substraat en pH buffer