Skip to content

Waterbesparing in onze cocopeatproductie

oktober 26, 2020
In het productieproces van cocopeat wordt veel water gebruikt om veiligheid en topkwaliteit te garanderen. In dit artikel concentreren we ons op een aantal bijzondere acties die we hebben ondernomen om het waterverbruik en de milieu-impact van het proces te verlagen.

Dit artikel maakt deel uit van een driedelige reeks van artikelen over cocopeat. In het eerste artikel behandelden we de eigenschappen ervan en wat we doen om hoge kwaliteit te waarborgen. In het tweede artikel van de reeks beschreven we een deel van ons productieproces.
Dit laatste artikel over deze bijzondere grondstof richt zich op de milieu-impact van het proces. Hierbij concentreren we ons vooral op het hoge watergebruik.

Duurzaamheid

De cocopeat klaarmaken voor gebruik in substraat kost veel water. Water is nodig voor zowel het wassen als het bufferen van de cocopeat.

Onze leveranciers, de cocopeatproducenten in Azië, wassen, drogen en persen de grondstof ter plaatse. Om de cocopeat optimaal voor te bereiden op het gebruik in substraten brengen we het naar onze fabriek in Nederland om het uit te laten zetten, het te bufferen en te wassen.

Water besparen

In de afgelopen jaren zijn de productieprocessen geoptimaliseerd. Kekkilä-BVB merkte dat de manier waarop de cocopeat bewerkt werd veel meer water kostte dan nodig was. De cocopeat werd voorheen namelijk al gewassen en gebufferd op de productielocaties. Door het ontbreken van moderne productiefaciliteiten bij de leveranciers was het waterverbruik hierbij erg hoog.

Door een geoptimaliseerd productieproces in Nederland te creëren en een deel van het bufferen naar onze eigen productielocaties te verplaatsen, wordt het proces efficiënter. Op deze manier beperkt Kekkilä-BVB de impact op het milieu en besparen we op het waterverbruik. Voor bepaalde soorten cocopeat slagen we er zelfs in om tot 30% water te besparen. De hoeveelheid water die bespaard kan worden hangt af van het type cocopeat dat geproduceerd wordt en de manier waarop onze leveranciers de grondstoffen leveren. In het totaal besparen we binnen het gehele proces ongeveer 10% water.

Water hergebruiken

Via deze aanpassingen in het productieproces vindt niet alleen waterbesparing plaats. We zorgen er zo ook voor dat we verantwoord omgaan met het gebruikte water door het gedeeltelijk te hergebruiken. Kekkilä-BVB kan tot 2/3 van het water dat wordt gebruikt bij het was- en bufferproces hergebruiken.

Op de oogstlocaties in Azië wordt het gebruikte water meestal op de plantage gestort. Dit klinkt misschien niet zo erg, aangezien de bomen op de plantage immers ook water nodig hebben, maar dit heeft grote gevolgen. De bomen van water voorzien is gunstig, maar via het afvalwater stijgt het zoutgehalte van de grond drastisch. Het water bevat namelijk zouten die uit het cocopeat zijn gewassen. Dit heeft invloed op de grondwaterkwaliteit en de plantgroei in het gebied. Daarnaast verhoogt het ook het zoutgehalte in de nieuwe kokosnoten die de bomen op de plantage gaan vormen. Hierdoor is er uiteindelijk nog meer water nodig om de volgende batch cocopeat te wassen en het teveel en zouten eruit te spoelen. Dit effect wordt bij elke oogst groter.

Daarnaast vormen de fijne deeltjes die in het afvalwater achterblijven een soort stevige toplaag op de bodem, waardoor een tekort aan zuurstof in de bodem ontstaat.

Uiteindelijk kunnen we dus concluderen dat het naar Nederland verplaatsen van een deel van het proces en het bijbehorend watergebruik de milieu-impact in India en Sri Lanka verlaagt.

Search