Daktuinsubstraat

Daktuinen zorgen voor een tijdelijke opvang van het regenwater waardoor riolen meer tijd hebben om het regenwater af te voeren. Daktuinen zorgen ook voor zuivering van de lucht in stedelijk gebied, fijnstofreductie en biodiversiteit. Ze hebben een isolerende werking en bieden bescherming tegen weersinvloeden. Het daktuinsubstraat heeft een zeer grote invloed op alle facetten van een daktuin.

Intensieve daktuin

De intensieve daktuin komt het meest overeen met een echte tuin: er groeien meestal heesters of bomen. Er dient bij intensieve daktuinen goed gekeken te worden naar de verschillende plantbehoeften en de daarop aansluitende eigenschappen van het substraat. Afhankelijk van de plantbehoeften en het type dak, heeft BVB Landscaping verschillende daktuinsubstraten.

Urbanroof Basis heeft een grove structuur, een hoog poriënvolume en een hoge waterdoorlatendheid. Urbanroof Premium biedt meer balans in fysische opbouw en heeft een hoge voedingswaarde. Urbanroof Premium Light is ideaal voor intensieve daktuinen die minder goed bereikbaar zijn tijdens aanleg. Voor daken met grote bomen zoals bv. parkeergaragedaken is er Urbanroof Soil.

Voor het bemesten van een intensieve daktuin is het advies een organische meststof en bodemverbeteraar te gebruiken. Download voor meer informatie en situatievoorbeelden het BVB Ontwerpboek Ondergrondse Groeiplaatsinrichtingen.

Extensieve daktuin

Wanneer men het over een extensieve daktuin heeft, betreft het een dak waarop een bodembedekker in de vorm van Sedum wordt toegepast. Sedum is een eenvoudig te onderhouden, groenblijvende plant die het onder nagenoeg alle omstandigheden goed blijft doen. Een onderhoudsarme daktuin dus. Toch is de opbouw van een dergelijke daktuin anders. Hiernaast ziet u de verhouding tussen de drainagelaag en de dikte van het substraat.

Voor extensieve daktuinen kan gebruik worden gemaakt van Urbanroof Basis, Urbanroof Premium of Urbanroof Premium Light. Deze laatste is ideaal voor extensieve daktuinen op minder draagkrachtige daken.

Voor het bemesten van een extensieve daktuin is het advies een organische meststof en bodemverbeteraar te gebruiken. Download voor meer informatie en situatievoorbeelden het BVB Ontwerpboek Ondergrondse Groeiplaatsinrichtingen.

Daktuinsubstraat eigenschappen

Bij het samenstellen van daktuinsubstraat wordt bij BVB gekeken naar:

  • Fysische stabiliteit: Hoe lang blijft de structuur behouden
  • Watercapaciteit: hoeveel water kan het materiaal bufferen
  • Voedingsbalans: langdurige beschikbaarheid van nutriënten
  • Bemesting: door gezonde groei minder last van onkruiden
  • Gewicht: lichtgewicht substraat bij minder draagkrachtige daken

Daktuinsubstraat onderzoek

De basis van iedere daktuin is een uitgebalanceerd daktuinsubstraat dat zorgt voor een geschikte groeiplaats. BVB produceert al ruim 20 jaar daktuinsubstraat, zowel op maat als met beproefde samenstellingen, en doet veel onderzoek naar kort- en langdurige substraateigenschappen.

In de BVB onderzoeksfaciliteit worden chemische, fysische en biologische parameters onderzocht en de uitwerking van die parameters in het substraat.

Advies daktuinen

Neem voor advies over bemesting of aanleg van een intensieve of extensieve daktuin contact op met één van onze adviseurs.

Contact met BVB Landscaping

Home

Klik hier om terug te gaan naar de landing page van BVB Landscaping.

Home BVB Landscaping